اگر تا الان رسیدن به نتایج بالای گوگل را صرفا خوششانسی یا اتفاق میدانستید، به نظرم حالا فرصت خوبی برای تجدید نظر در این مورد است.
اگر هر وبسایتی که در بالای صفحه اول گوگل قرار گرفته را یک اردک در نظر بگیرید، به ازای هر اردکی که در بالای صفحه نتایج جستجو قرار گرفته، پا زدنهای زیادی زیر آب انجام شده که از چشم من و شما به دور مانده است. به این پا زدنها در دنیای وب سئو گفته میشود.
همانطور که قبلا در مقاله انواع سئو توضیح دادم، یکی از انواع سئو که در فرایند سئو یک سایت نقش بسیار مهمی ایفا می کند On-Page SEO ، سئو داخل سایت یا سئو داخلی است. در این مقاله خیلی ساده و کاربردی فرآیند سئو داخلی سایت را به صورت گام به گام همراه با فاکتورهای موثر در آن توضیح داده ام. اگر آماده افزایش رتبه وبسایت خود در گوگل و بالا بردن ترافیک سایت خود از این روش سئو کلاه سفید هستید، با من همراه باشید.

On-Page SEO یا سئو داخل سایت چیست؟
همانطور که از نام آن هم مشخص است، سئو داخل سایت مربوط به بهینه سازی یک صفحه مشخص از وبسایت در جهت این است که رتبه بالاتری در کلمه یا کلمات کلیدی مدنظر کسب کند. برخی از این بهینهسازی در خود صفحات وبسایت کاملا قابل مشاهده است و برخی هم پشت صحنه انجام میشوند. تمام این اقدامات نهایتا به بالاتر رفتن رتبه و در نتیجه ترافیک صفحه منجر می شوند و هر چه سئو داخلی یا On-Page صفحات بیشتری در وبسایت انجام شوند، عضلات سئو سایت هم قویتر خواهند شد.
On-Page SEO در مقابل Off-Page SEO
برای فهمیدن تفاوت بین سئو داخل سایت (On-Page SEO) و سئو خارج سایت (Off-Page SEO) بهتر است به اصول پایهای سئو برگردیم. در مجموع سه نوع اصلی سئو وجود دارد که خلاصه و مفید عبارتند از:
- سئو داخلی: شامل تمام اقدامات در داخل سایت مانند بهبود محتوا یا اضافه کردن کلمات کلیدی که تنها در وبسایت خودتان انجام میدهید.
- سئو خارجی: شامل اقداماتی که در سایر وبسایتها انجام میگیرد و به بالا بردن بازدید سایت شما کمک میکند میشود. مواردی مانند بکلینک، تبلیغ در شبکههای اجتماعی، نوشتن مطالب مهمان و غیره شامل سئو خارج از سایت میشوند.
- سئو فنی: که به سئو تکنیکال هم شناخته میشود، شامل تمام موارد فنی مانند ساختار سایت، نقشه سایت، سرعت، امنیت، دادههای ساختاریافته یا اسکیما (Schema) و دیگر موارد است.
با این حال همپوشانیهایی هم بین این سه نوع اصلی از سئو وجود دارد. برای مثال اگر محتوای وبسایت شما با کیفیت نباشد (سئو داخل سایت)، طبیعتا بکلینک هم نخواهید گرفت (سئو خارج سایت) و فشردهسازی تصاویر (سئو داخل سایت) به سرعت صفحات وبسایت شما (سئو فنی) کمک میکند.
فاکتورهای موثر در سئو داخلی
در ادامه فاکتورهای اصلی که در سئو داخلی تاثیر می گذارند را برایتان آورده ام. در این قسمت یاد میگیرد چطور سئو داخل سایت را به بهترین نحو انجام دهید. قرار است کارهای زیادی برای On-Page ( سئو آن پیج ) انجام دهید که در اینجا فهرست آنها را میبینید:
- تحقیق کلمات کلیدی
- تولید محتوای با کیفیت
- گنجاندن کلمات کلیدی
- تصاویر
- عنوان
- Headerها (سرفصل ها)
- توضیحات متا
- لینک دهی ها
- ادرس URL
- بهینهسازیهای فنی (آپدیت می شود)
- به روز کردن محتوا (آپدیت می شود)
تحقیق کلمه کلیدی
مهم ترین قدم در آن پیج سئو یا سئو داخلی، تحقیق کلمات کلیدی است. در مورد کلمات کلیدی خود زمان بگذارید و مفصل تحقیق کنید. اگر ندانید چه کلمات کلیدی را باید هدف قرار دهید، اصلا نمیتوانید هیچ یک از گامهایی که در سئو داخلی مهم است و در ادامه مطلب توضیح دادهام را انجام دهید. برای جستجوی کلمات کلیدی این نکات را به خاطر داشته باشید:
- مطالب وبلاگ جایی است که باید بیشترین تحقیق و هدفگذاری کلمات کلیدی و سئو داخل سایت را انجام دهید.
- از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی برای پیدا کردن کلمههای کلیدی با حجم مناسب و رقابت کم استفاده کنید.
- در هر صفحه یک کلمه کلیدی یا مضمون کلمه کلیدی را دنبال کنید. برای مثال، کلمه کلیدی مطلبی که حالا مشغول خواندن آن هستید، «سئو داخل سایت» ، «سئو داخلی» یا همینطور «On Page SEO» است. دلیل اینکه چند کلمه کلیدی مشابه را برای این مطلب انتخاب کرده ام این است که باتوجه به تشبه معنایی آنها نیازی به نوشتن مقالات جداگانه برای هر کلمه کلیدی و در نتیجه رقابت کردن این صفحهها در صفحه نتایج گوگل نیست.
- کلمههای کلیدی موردنظرتان را در گوگل سرچ کنید. اگر تمام آنچه در سئو داخلی به شما آموزش می دهم را انجام داده باشید، اما محتوای شما با هدف کلمه کلیدی مورد نظرتان همخوانی نداشته باشد، رتبهای در موتورهای جستجو نمیگیرید. این همان نیت کاربر است که در مقاله نیت کاربر یا Search Intent مفصل آنرا توضیح داده ام.
محتوای باکیفیت
گوگل محتوای فقیر یا اصطلاحا Thin Content را نامعتبر و کم ارزش تلقی میکند؛ محتواهای کپی که به صورت خودکار تولید میشوند، لینک های بی ارزش افیلیتی، مطالب به سرقت رفته از سایتهای دیگر و Doorway pages از این دسته محتواها هستند.
اما فقط به این دلیل که مطالب وبسایت شما با معیارهای بالا همخوانی ندارد، به این معنی نیست که محتوای شما فقیر نیست. اگر میخواهید وبسایت شما برای کلمههای کلیدی مورد نظرتان رتبه خوبی بگیرد، محتواهای شما باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- قابلاعتماد : اطلاعات دقیقی داشته باشد و در خصوص تیتر یا عنوان اصلی مقاله صحبت کند.
- مفید : اطلاعاتی که کاربر با جستجوی کلمه کلیدی به دنبال آن میگردد را داشته باشد.
- عملی : همه «چگونه»های محتوای شما به «اینطور» و «اینجور» ختم شوند؛ حتی اگر نیاز باشد به منبع جداگانهای لینک دهید. این یعنی یک محتوای عملی و کاربردی
- خوانایی : اطلاعات کاملا منظم و مرتب باشند و از روی سرفصلها (Headerها) قابل درک باشند. کاملا به دست انسان نوشته شده باشند (کپی یا تولید خودکار توسط ربات ها نباشند) و متن با تصاویر، علائم و نقلقولها و عناصر دیگر همخوانی داشته باشد.
- طول کافی : اگر صفحهای که به سئو داخلی آن پرداختهاید، یک مطلب وبلاگی است، باید حداقل ۱۵۰۰ کلمه داشته باشد. شرکت هاباسپات، بر اساس طول میانگین ۵۰ مطلب برتر وبلاگ خود، مطالب بین ۲۱۰۰ تا ۲۴۰۰ کلمهای را توصیه میکند، با این حال، در همین گزارش لینک شده هاباسپات آمده است که یک سوم مطالب برتر این سایت کمتر از ۱۵۰۰ کلمه بودند. من مقاله ای هم در خصوص تاثیر تعداد کلمات در سئو نوشته ام که می توانید با کلیک روی لینک مدنظر آنرا بخوانید.
- بدون پرگویی : یعنی از کلمات زیاد برای گفتن منظور خود استفاده نکنید.
گنجاندن کلمات کلیدی
وقتی محتوای با کیفیت و تخصصی مینویسید، کلمههای کلیدی و کلمات کلیدی مشابه (که به آنها اصطلاحا LSI گفته می شود) به صورت طبیعی در بدنه متن پراکنده میشوند. اما جاهایی هم وجود دارد که باید عمدا کلمههای کلیدی را در آن قرار دهید. این جاها عبارتند از:
- عنوان صفحه (Title): عنوان صفحه یا تیتر، همان نام مطلب است که قبل از هر چیز میبینید.
- متاتایتل (Meta title): به عنوان سئو از آن یاد می شود که در صفحه نتایج گوگل نشان داده میشود.
- ۱۰۰ کلمه اول مطلب: مطمئن شوید در اولین خطها یا پاراگراف های مطلب کلمههای کلیدی قرار دارد.
- سرفصلها (Headerها): بهتر است دستکم دو H2 (تیتر درون محتوایی) در مطلب خود داشته باشید.
- توضیحات متا (Meta Desciprtion): چکیدهای از مطلب شما است که گوگل به کاربران نشان میدهند.
- تگ Alt: تگی برای توصیف تصویری است که در مطلب استفاده کردهاید.
- نام فایل تصویر (Title): نباید از اسامی عمومی مانند «اسکرینشات ۱» یا «نمودار ۲» استفاده کنید.
اگر در فهرستی که بالا خواندید کمی گیج شدید، اصلا نگران نباشید؛ بقیه محتوا مطالب را برایتان شفاف می کند.
تصاویر
تصاویر از عناصر سئو داخلی به حساب میآیند، چون خوانندگان را با مطلب صفحه درگیر میکنند و میزان زمان صرفشده در صفحات (Time On Site) در رتبهبندی وبسایتها نقش دارد. اما صرفا به کار بردن تصاویر مدنظر نیست، بلکه باید به نکاتی هم توجه کنید.
- بهینهسازی برای سرعت: تصاویر را به شیوهای تغییر اندازه دهید که عرض آنها از حداکثر عرض صفحه بالاتر نرود. حجم تصاویر را بدون افت کیفیت پایین بیاورید. (پیشنهاد من وب سایت tinypng.com است)
- متن جایگزین (Alt) اضافه کنید: همانطور که از اسم آن پیداست این متن قرار است به جای تصویر مورد استفاده قرار گیرد. شما با متن جایگزین اساسا به گوگل میگویید (و نرمافزارهای صفحهخوان به افراد نابینا و کمبینا میگویند) تصاویر درباره چه موضوعی هستند. این متنها باید حاوی کلمههای کلیدی باشند.
- اطلاعات را انتقال دهند: از تصاویری مانند نمودار، اسکرینشات و موارد دیگر برای نشان دادن مفاهیمی که در مطالب خود دارید استفاده کنید.
- جای متن، تصویر نگذارید: متن جایگزین فقط چند کلمه است، بنابراین وقتی از یک تصویر برای انتقال اطلاعات کلمه کلیدی استفاده میکنید، حتما حواستان باشد اطلاعات در بدنه مطلب هم نوشته شده باشند.
- نام فایل هم بهینهسازی شده باشد: نام فایل تصویری که در صفحه خود بارگذاری میکنید هم باید حاوی کلمههای کلیدی باشد. حواستان به فاصلههای موجود در نام فایلها باشد و آنها را با خط تیره یا زیر خط (آندرلاین) جایگزین کنید. در غیر این صورت، این بخشها با کاراکترهای ناخوانایی مثل %20 یا موارد مشابه دیگر پر میشوند که اصلا قابل اعتماد نیستند و تاثیر منفی روی رتبهبندی تصاویر وبسایت شما دارند.
مشاوره رایگان سئو
عنوان
برای صفحات وب در مجموع دو نوع عنوان وجود دارد که عبارتند از:
- برچسب عنوان: با نام عنوان متا (Meta Title) یا عنوان سئو هم شناخته میشود، همان عنوانی است که در نتایج جستجو به کاربران نشان داده میشود. یک تگ عنوان کاملا بهینه ۶۰ کاراکتر یا کمتر دارد و حتما حاوی کلمه کلیدی است. دقت کنید کلمه کلیدی را در ابتدای عنوان به کار ببرید تا در صفحه نمایشهای کوچکتر بریده نشود.
- تگ H1: این تگ همان تیتر مطلب است که خوانندگان بعد از ورود به صفحه میبینند. در انتخاب تیتر مطلب جای بیشتری برای خلاقیت دارید، اما همچنان باید تیتر شما حاوی کلمه کلیدی باشد.
دقت کنید در یک تیتر قوی این موارد لحاظ شده باشند:
- کلیکخور باشد: تیتری مانند «۷ حرکت یوگا که باید امروز امتحان کنید» خوانندگان را به سختی ترغیب میکند، اما در مقابل، «۷ حرکت یوگا برای خواب بهتر» کلیکخور بالایی دارد.
- وعده وعیدهای بیهوده به خوانندگان خود ندهید: اگر محتوای شامل جامع و کامل نیست، اصلا در تیتر ننویسید «سیر تا پیاز» یا «صفر تا ۱۰۰» و غیره.
- توصیفی باشد: هر آنچه در متن ذکر کردهاید را یکجا و در چند عبارت ساده بدون اغراق داشته باشد.
- جالب باشد: این مورد اصلا به معنای استفاده از کلمههای قلمبهسلمبه یا علامت تعجب و غیره نیست. بلکه به جای عبارتها و کلمات معمولی از کلمههای جان دار و قوی استفاده کنید. برای مثال، به جای «خوراکیهای مقوی برای مغز»، بنویسید «با این خوراکیها مغز خود را شارژ کنید»
سرفصل ها (Headerها)
از سرفصلها به عنوان راهنمایی برای خوانایی بهتر مطلب و تقسیم آن به بخشهای کوچکتر استفاده میشود. سرفصلها سلسله مراتب صفحات سایت هستند که به خوانندگان انتقال داده میشوند، اما گوگل از این موضوع برای اطلاع از ارتباط سرفصلها با کلمه کلیدی استفاده می کند. در حالی که ما با اندازه و وزن فونت متوجه سرفصلها میشویم، گوگل باید اچتیامال (HTML) صفحات را ببیند.
شش نوع تگ عنوان وجود دارد. اگر از یک سیستم مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میکنید، یک منوی کشویی از تگ های عنوان را در ویرایشگر متن خود دیده اید. با این حال میتوانید Headerها را به صورت دستی با کدهای اچتیامال هم پیادهسازی کنید.
- <H1>
همان عنوان صفحه است. شما باید فقط یک H1 در هر صفحه داشته باشید.
- <H2>
بخشهای اصلی محتوای شما را تگ گذاری میکند. صفحهای که بهینهسازی شده بسته به حجم محتوا میتواند بین دو تا ۲۲ H2 داشته باشد. اما همیشه باید دو H2 حاوی کلمههای کلیدی داشته باشید.
- <H3>
این تگ عنوان در بخشهای بیشتری که درون هر قسمت از H2 به کار رفتهاند استفاده میشود.
- تگ <H4> تا <H6>
این برچسب عنوان به لحاظ سئو ارزشی ندارد. و البته اگر محتوای شما تا این حد تکهتکه و جدا جدا باشد، احتمالا فوقالعاده ناخوانا و غیرقابل فهم خواهد بود. البته گاهی میتوان از H4 استفاده کرد، اما به ندرت دلیل واقعی برای استفاده از این برچسب وجود دارد.
توضیحات متا
توضیحات متا (Meta Description) توصیفی از مطلب شما است که در صفحه نتایج جستجوی گوگل زیر متاتایتل به کاربران نشان داده میشود. به توضیحات متا مثل ویترین یا تبلیغ صفحه خود نگاه کنید چون این توضیح اگر جذاب باشد، کاربر را به کلیک کردن روی لینک ترغیب میکند. بهتر است برای نوشتن یک توضیحات متا خوب و اصولی این اصول را رعایت کنید:
- بهتر است متن بین ۱۵۵ تا ۱۶۰ کاراکتر باشد.
- کلمه کلیدی مورد نظر خود و کلمات کلیدی مرتبط را با چگالی معقول به کار ببرید.
- کاملا عملی، جذاب و با مزایای رقبابتی نسبت به رقبا باشد.
آدرس URL
اکثر سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس یا جوملا در صورت نبود آدرس URL یک نشانی وب را به صورت خودکار برای صفحات ایجاد میکنند که گاهی یک رشته از اعداد است. اما بهتر است همیشه خودتان نشانی صفحه خودتان را با در نظر داشتن نکات زیر ویرایش کنید:
- حاوی کلمه کلیدی مورد نظر باشد.
- به جای فاصله، خط تیره به کار ببرید.
- کوتاه باشند. در بیشتر موارد، خود کلمه کلیدی کافی است.
لینک ها
دو نوع لینک در سئو داخلی سایت وجود دارد: لینک های داخلی و لینک های خارجی (که به آن بکلینک هم گفته میشود) تعریفهای ساده این دو لینک را در ادامه آورده ام:
لینک های خارجی
اینها لینک ها در صفحه وبسایت شما هستند که خوانندگان را به دامنههای دیگری میبرند. بهترین روش سئو داخلی این است که به صفحاتی با موضوعات مربوط از وبسایتهای با دامنههای معتبر لینک دهید. با این کار اعتماد گوگل را به دست میآورید. در وب سایت های معتبر توصیه شده است در مطالب خود دستکم به ۳ دامنه با کیفیت بالا لینک دهید.
لینک های داخلی
اینها لینک هایی هستند که خوانندگان را از صفحهای به صفحه دیگری از وبسایت شما میبرند. صفحه شما نه تنها باید شامل لینک های داخلی باشد، بلکه سایر صفحات وبسایت شما باید به صفحهای که بهینهسازی کردهاید لینک دهند.
هر جا که لینکی دادهاید، انکرتکست (Anchor Text) باید مختص صفحهای که به آن لینک میدهید بوده و حاوی کلمه کلیدی آن هم باشد. با این کار، نه تنها تجربه کاربری وبسایت خود را بهتر می کنید، بلکه هر چه تعداد لینک هایی که کلمه کلیدی در انکرتکست به کار رفتهاند بیشتر باشند، شانس بیشتری برای گرفتن رتبههای بالا در گوگل دارید.
بهبود سئو تکنیکال
هر چند این مطلب درخصوص سئو فنی یا تکنیکال نیست، اما همچنان چند نکته در مورد اشکالات سئو فنی در آن گنجاندهام. بهتر است این نکات را برای سئو فنی سایت به خاطر داشته باشید:
- صفحات ریسپانسیو : وبسایت شما باید حتما طراحی واکنشگرا (Responsive) داشته باشد، یعنی به صفحهنمایشهای مختلف هماهنگ شود.
- قابلیت خزیدن (کراولینگ) داشته باشد : موتورهای جستجو رباتهایی دارند که روی صفحات مختلف وبسایتها میخزند و اطلاعات آنها را شناسایی میکنند. اما اگر وبسایتی قابلیت خزیدن نداشته باشد، ایندکس نمی شود. اگر وبسایت شما در نتایج موتورهای جستجو ظاهر میشود، قطعا ایندکس شده است. اما به هر دلیلی گاهی اوقات مطالب یا صفحات سایت بهصورت تصادفی از ایندکس خارج میشوند. اگر بازدید صفحهای به طرز غیرمنتظرهای کم شده، بهتر است به کدهای صفحه مراجعه کنید و ببینید صفحه Indexable هست یا نه. اگر اینطور نیست، میتوانید از گوگل سرچ کنسول هم کمک بگیرید.
- دکمههای اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی: این کار معمولا با یک افزونه انجام میشود و باعث بالاتر رفتن تعداد بازدیدها و اشتراک صفحات شما میشود. اما همچنان حواستان باشد افزونه باعث کُندی سایت شما نشود.
- سرعت صفحه: سرعت صفحه یکی از عوامل اصلی برای گرفتن رتبه خوب در گوگل است. دلایل زیادی برای افت سرعت وبسایت وجود دارد، میتوانید از ابزارهای مختلفی مثل PageSpeed Insights برای بررسی سرعت وبسایت خود استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردم مفهوم سئو داخلی یا On Page سئو را توضیح داده و فاکتورهای موثر در آنرا بررسی کنم. درصد زیادی از کلمات در وب فارسی با همین کارهای اصولی ساده آن پیج به راحتی سئو شده و در گوگل رتبه می گیرند و حتی به نتایج 1 تا 3 گوگل هم می رسند. فقط درصد کمی از کلمات با رقابت بالا و سخت در وب فارسی داریم که On Page SEO برای انها جوابگو نیست و نیاز به کمپین های آف پیج هم دارند.
هر کدام ازین فاکتورهایی که در این مقاله به آنها اشاره شد موضوع خاص خود را می طلبند که در مقالات دیگری به آنها می پردازم.
اگر تازه با وب سایت من آشنا شدید، می توانید سایر مقالات آموزشی سئو را هم دنبال کنید.
سوالات متداول :
سئو درون سایت یا On Page چیست؟
سئو داخلی یا On-Page SEO به مجموعه روش هایی گفته می شود که در داخل سایت اجرا شده و به بهینه سازی سایت در نتایج جستجو کمک می کنند.
چه عوامل و فاکتورهایی در سئو داخلی موثرند؟
از جمله عوامل مهمی که می توان به آن اشاره کرد عبارتند از : عنوان صفحه، متاتایتل و متادیسکریپشن، آدرس صفحه، تحقیق کلمات کلیدی، سئو تصاویر، لینک دهی های داخلی و خارجی
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.